Hulladékgazdálkodási rendszer több mint hatmilliárd forintért

 

A Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztését célzó beruházás célja, hogy az érintett települési önkormányzatok bevonásával Sopron és 38 környékbeli település számára megteremtse az integrált, komplex hulladékgazdálkodási rendszer, benne a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit.

Ennek központi eleme a szelektív hulladékgyűjtés illetve -kezelés és újrahasznosítás. A rendszer keretében megnyugtató megoldás születik a nem hasznosítható hulladékok hazai és EU-s jogszabályoknak egyaránt megfelelő ártalmatlanítására is.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2011 májusában kapta meg a benyújtott pályázat támogatásáról szóló hivatalos értesítést. Ennek köszönhetően több mint 6,2 milliárd forint értékben épül ki a térségi hulladékgazdálkodási rendszer.

A 2013. február 21-én aláírt kivitelezői szerződés által érintett rész nettó 3.454.928.692 forint. A közbeszerzési pályázat keretében nyertes konzorcium vezetője a Swietelsky Magyarország Kft., tagja a West Hungária Bau Kft. Nekik 14 hónapon belül kell megvalósítaniuk a projekthez kapcsolódó létesítményeket. Mik is ezek?

A projekt legjelentősebb – zöldmezős – beruházása a közel 20 hektáron Cséren megvalósuló Regionális Hulladékkezelő Központ. Az itt kialakítandó mechanikai hulladék-előkezelő rendszer (mechanikai) kapacitása évi 19.000 tonna lesz, a lerakó térben pedig 300.000 köbméternyi hulladék helyezhető el. Sopronban a Harkai úton szelektív központ épül, amelyben szelektív válogató, átrakó, és biohulladék-komposztáló és az ezeket kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A rendszer része lesz továbbá a fertőendrédi térségi központ: itt átrakóállomás és biohulladék-komposztáló épül. Épül továbbá három hulladékudvar, három ún. „újrahasználati központ”, valamint 114 hulladékgyűjtő sziget.

A beruházás keretében egy úgynevezett „háromedényes rendszer” jön létre, amelynek lényege, hogy a meglévő szürke edények mellett a családi házas övezetekben házhoz menő, míg a városias övezetekben gyűjtőpontos rendszerű szelektív hulladékgyűjtés szolgálja a környezet védelmét, valamint elindul a lakosságnál keletkező konyhai biohulladékok elkülönített gyűjtése és a vegyes hulladékáramok mechanikai kezelése is.

Akadálymentes verzió

Szemléletformálás

Eseménynaptár

loader

Facebook

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: MonDay Consulting Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.